Rogue Audio photo. Visit HiFi studio EVEREST to hear this quite unique integrated amplifier

RECENZE – INTEGROVANÝ ELEKTRONKOVÝ ZESILOVAČ ROGUE CRONUS ATLAS MAGNUM III – ZESILOVAČ ALL IN

Tímto odvážným prohlášením nechci naznačit, že nejnovější iterace zesilovače Rogue Audio Cronus Magnum je bez chyb. (Co je?) K tomu se dostanu později, ale teď začnu tímto: Máme tu úžasně znějící celolampový integrovaný zesilovač, který je tak hudebně poutavý, tak radostný z používání a velice dobrá cena, že si mě naprosto získal.

Vlastně si mě získal už podruhé, protože před deseti lety jsem byl podobně nadšený z původního Cronus Magnum od Rogue. Ale stejně dobrá, jako byla tato verze, je i nejnovější iterace díky řadě chutných vylepšení o několik úrovní výše

ROGUE CRONUS ATLAS MAGNUM III – SLUCHÁTKA ANEBO PŘÍMO MM/MC PHONO

Celolampový Cronus Magnum III navržený majitelem Rogue Audio Markem O’Brienem, je vybaven vylepšeným triodovým obvodem předzesilovače. Verze Cronus III také obsahuje vylepšené součástky v celém rozsahu, výkonnější napájecí zdroj a přepracované nízkonapěťové zdroje pro MOSFET, bufferovaný, diskrétní sluchátkový obvod a vylepšenou phono sekci pro připojení gramofonu. S potěšením mohu také oznámit, že ta nyní zvládá jak MM, tak MC vložky, s pěti uživatelsky nastavitelnými nastaveními zátěže, stejně jako možnostmi zesílení 45 dB a 60 dB.

KONSTRUKCE A NASTAVENÍ ZESILOVAČE

(Jedna poznámka: pokud bydlíte v blízkosti rádiové vysílací věže – jako já, asi pět mil přímo za kopci od mého domu v San Franciscu – gramofonová deska Magnum III je citlivá na rádiové vlny. Proto věnujte zvýšenou péči umístění i vedení kabelů, abyste tento cizí šum minimalizovali. Ve většině hudby není nijak zvlášť patrný, ale může se vyskytovat v tichých pasážích nebo mezi skladbami). 

OHMICKÉ PŘIZPŮSOBENÍ, ELEKTRONKY A PRACOVNÍ MÓDY

Elektronková konstrukce (dvě elektronky 12AX7, tři elektronky 12AU7 a čtyři koncové elektronky KT120/KT88) nyní umožňují uživateli přepínat „za chodu“ mezi triodovým nebo „ultralineárním“ (pentodovým) výstupním režimem a výstupní výkon se zvýšil z 90 na 100 Wpc (o polovinu více při provozu v triodovém režimu). Pozlacené vazební sloupky lze manuálně přepojit pro optimalizaci přizpůsobení reproduktorů pro 4 nebo 8ohmové zátěže, ale je třeba si uvědomit, že stejně jako u původního provedení budou muset uživatelé sejmout horní desku zesilovače, aby mohli přepojit kabeláž na sloupcích (to platí i v případě změny nastavení gramofonu). Tento proces zabere několik minut, ale jinak je poměrně jednoduchý. (Toto nastavení vám rádi zdarma dle vašich požadavků zajistíme – pozn. HiFi EVEREST).

Stejně jako u předchůdce Magnum II je i u Cronus Magnum III praktická odnímatelná malá obdélníková horní deska, která umožňuje snadný přístup k nastavení předpětí výstupních elektronek – dodávaný plastový šroubovák (Adjustment Tool) má dokonce praktické odkládací místo schované za transformátorem. Nastavení předpětí je hračka a majitelé jej budou chtít kontrolovat každých několik měsíců, stejně jako později při instalaci nové sady elektronek. (což doporučuje i výrobce, uvedeno v user manuálu – pozn. EVEREST).

 A konečně, opracovaný hliníkový dálkový ovladač umožňuje ovládání hlasitosti i ztlumení zvuku (MUTE), ale pro přepínání vstupů budete muset zvednout zadek z gauče.

Měl bych také poznamenat, že vše, co se týče designu, konstrukce a lícování, je prvotřídní, což odráží oddanost společnosti kvalitě (můžeme potvrdit – pozn. EVEREST)

ZVUKOVÉ PREFERENCE ROGUE CRONUS MAGNUM III

Zvukově je Cronus Magnum III opravdu pozoruhodný, zejména ve srovnání s mnohem dražšímI zařízeními, na které jsem zvyklý ve svém referenčním systému. Tenhle zesilovač je muzikální, jede, je zábavný. Má teplý velice tonálně vyvážený zvuk, není tlustý, ubučený; je vzdušný; jeho rozlišení je dostatečně a dlouhodobě uspokojivé. Je prostě velmi, velmi dobrý. Zvuk Magnum III Vás prostě vtáhně do zvukové reprodukce a hudebního děje. (Samozřejmě je nutno uvést, že záleží na mnoha dalších činitelích a prvcích řetězce, bude to tak dobré, jak kvalitativně ostatní prvky řetězce dovolí – pozn. EVEREST).

Například na úžasně znějícím UHQR desky Are Your Experienced od Analogue Productions? jsou bicí Mitche Mitchella ve skladbě „Waterfall“ melodické a přirozené a valí se spolu s Hendrixovou zasněnou kytarou; basa Noela Reddinga vše zároveň ukotvuje a zároveň se vznáší na hudebním proudu.

Ve skladbě „Fire“ skutečně uslyšíte a ucítíte zkreslený crunch Hendrixova komba Strat/Marshall, stejně jako klíč k umístění mikrofonů a mixu alba, který se, jak si všimnete, mění skladbu od skladby a oživuje Hendrixův silný debut. 

Majitelé výkonově náročných reprosoustav, jako jsou moje Maggie 1.7i, by neměla překvapit jedna výhrada: Trochu více údernosti a výkonu navíc by bylo vítané. Ale na druhou stranu, většina reproduktorů není tak náročná jako Magnepany. A když už Magnum III dosáhne svého maxima, nepřejde do režimu zkreslení, ale pohodlně si pluje při nastavení maximální hlasitosti. (u nás s reprosoustavami problém nemáme, už vůbec s HDNSS od italských UBSOUND).

JE TO VĚC INDIVIDUÁLNÍHO POHLEDU NA ZVUK?

Další výhrada. Stejně jako původní Magnum i III překrývá zvuk jemnou zrnitou strukturou. Je to patrné, ale nepůsobí to nijak rušivě. Svým způsobem je to vlastně takový chladný doplněk. Ve skladbě „Two of Us“ z edice Let it Be k 50. výročí Beatles je skutečně cítit zvuk vintage analogového vybavení; Lennonovy a Harrisonovy kytary Epiphone a Gibson zapojené do zesilovačů Fender, tlusté struny a teplý tón Paulovy signované baskytary Hofner a tón kůže a dřeva Ringovy soupravy Ludwig.

Přesun na koncert Billa Evanse Complete Sunday at the Village Vanguard ukazuje cestu zesilovače se skvěle znějícím živým akustickým setem. Hned si všimnete akustické atmosféry a trojrozměrnosti prostoru tohoto proslulého místa, přirozeného pocitu vzduchu obklopujícího nástroje, tónového a texturního rozlišení klavíru, basy a bicích.

Nakonec se obrátím ke svému oblíbenému LP DG s živým recitálem Beethovenovy Klavírní sonáty č. 32 od Jevgenije Kissina; ačkoli Magnum III možná postrádá n-tý stupeň ostrosti, tonální čistoty, dynamických nuancí a drajvu spodních oktáv daleko dražšího zařízení Sutherland a VTL mého referenčního systému, hypnotická druhá věta se svým ragtimovým mostem skutečně září a vtahuje člověka do emocionální a intelektuální síly tohoto díla, s jeho krásnou harmonickou bohatostí vedoucí k závěrečnému a dechberoucímu rozuzlení. (Osobně s kabeláží s dielektrikem ADT a dCS komponenty nemám za ty peníze vůbec žádnou výtku – pozn. EVEREST).

SPECIFIKACE ROGUE CRONUS MAGNUM III

Výstupní výkon: 100 Wpc
Typové označení elektronek: 3x 12AU7, 2x 12AX7, 4x KT120 (v současnosti Psvane KT88 Classic series)
Vstupy: Phono, Line 1, 2, 3 & Headphone 6.3mm
Výstupy: Variabilní a Fixní
Rozměry: 45,7 x 43,2 x 14cm
Hmotnost: 25kg

POZVÁNKA DO AUDIO STUDIA HIFI STUDIO EVEREST

Zesilovač ROGUE AUDIO si v našem audio studiu dle vaší chuti a požadavků vyzkoušíte jednak s digitálním zdrojem a streamingem Qobuz, stejně tak v zapojení s Intel NUC / audiovizuálně, stejně tak i analogově s gramofonem Kuzma. Ve všech případech to stojí za to. Zavolejte a domluvíme se.

Je nutné vzít v potaz a zohlednit následující zkušenost, která jde v určitém směru „proti“ výše uvedenému zvukovému popisu. Výrobce nahradil původní výkonové elektronky Tung-Sol KT120 modulačně výrazně „líbivějšími“ Psvane KT88 a k tomu jsme ve studiu celou předzesilovací elektronkovou sekci již „vytunili“ a vyházeli levné elektronky našich východních bratrů, které tam nemají co dělat. Zesilovač tak získal diametrálně lepší zvukový charakter… Tudíž, je se na co těšit a již jen zbývá se přesvědčit na vlastní uši!

EVEREST AUDIO SERVICES s.r.o.
HiFi studio EVEREST
tel. 777956292
– Roman MILER

Rezervace poslechového času:
https://hifistudioeverest.cz/rezervacestudia/

Více info na stránkách HiFI studio EVEREST:
https://hifistudioeverest.cz/rogue-atlas-magnum-iii/
a na e-shopu TUBEX-STORE.CZ:
https://www.tubex-store.cz/rogue-audio-cronus-atlas-magnum-iii/

Rogue Audio, Inc.
545 Jenna Drive
Brodheadsville, PA 18322
(570) 992-9901
rogueaudio.com

Courtesy of (big thanks belongs to)
theabsolutesound.com (překlad ze zahraniční recenze)

Test & Text: Wayne Garcia
Photos: EVEREST AUDIO SERVICES s.r.o.
Translation: Roman Miler & kolektiv

GTranslate »